Congres-Levende-Talen-Online-2021_logo

Het congres wordt op vrijdag 26 november gehouden en het thema is: ‘Taal in beweging’.  Er zijn in totaal 78 workshops die in zes rondes gegeven zullen worden.

 

Levende Talen Papiaments heeft speciaal voor haar leden, relaties, docenten die werken met Papiamentstalige leerlingen en studenten én andere geïnteresseerden vijf workshops gefaciliteerd: B22, C4, D3, E2 en F2. Ronde D t/m F worden speciaal gehouden voor deelnemers woonachtig op de Caribische eilanden. Deze rondes vinden op de eilanden ’s middags plaats (14:00-18:00) en in Nederland ’s avonds (19:00 – 23:00). Voor degenen woonachtig op de eilanden hebben we ook een speciale kortingsactie.

Het Congres is gratis voor leden van Levende Talen; niet-leden betalen €85,- (Nederland) of €75 (Caribische eilanden) waarbij een lidmaatschap tot 1 januari 2023 is inbegrepen. De eerste 20 studenten die zich aanmelden kunnen gratis deelnemen, daarna betalen studenten €5,-; voor een bijbetaling van 20 euro ontvangen zij een lidmaatschap tot 1 januari 2023.

Schrijf je snel in!

De workshops van Levende Talen Papiaments

Workshop B22 

Papiamentu/o i hopi mas – Papiamentu/o en veel meer

Workshopgevers: Edmaly Thielman & Nadine van Maasakker (Nederland)

10:30 – 11:30 (Nederland), 5:30 – 6:30 (ABC-eilanden)

Heb je veel contact met mensen uit Aruba, Bonaire en Curaçao of ga je daarnaartoe voor werk of stage? Wil je om een andere reden alvast kennismaken met het Papiaments en de eilanden? Onze cursus “Papiamentu/o i hopi mas” is een laagdrempelige basis introductiecursus tot de taal Papiamentu/o en de gewoontes en gebruiken op de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Het doel van de cursus is dat je contact kunt maken met de mensen, een aantal gangbare woorden leert kennen en herkennen en ook simpele zinnen die in het dagelijks leven gebruikt worden.

Workshop C4

Dweilen met de kraan open: Handige tools voor docenten

Workshopgever: Ceri-Anne Jansen (Nederland)

12:00 – 13:00 (Nederland), 7:00 – 8:00 (ABC-eilanden)

Vaak worden taalproblemen als het probleem van Caribische studenten aangewezen, maar tijdens deze workshop zullen we ook kijken naar de rol van de docent en het belang van het opbouwen van een goede docent-studentrelatie. U krijgt ook handige tools aangereikt voor een duurzaam docent-studentrelatie.

Workshop D3

Studiamigo|u: Nederlandse taalproblemen van Caribische studenten aangepakt!

Workshopgevers: Eva van Leeuwen & Nihayra Leona (Nederland)

19:00 – 20:00 (Nederland), 14:00 – 15:00 (ABC-eilanden)

Studiamigo|u is een project van Levende Talen Papiaments dat in september 2021 is gelanceerd om het studiesucces van Caribische studenten te verhogen. Centraal in de workshop staat de vraag: Hoe helpt Studiamigo|u van Levende Talen Papiaments Caribische studenten met het verbeteren van hun Nederlandse spreek- en schrijfvaardigheid? We zullen de werkwijze van Studiamigo|u illustreren en handvatten aanreiken om zelf aan de slag te gaan. U krijgt ook informatie over hoe en wanneer u studenten door kunt verwijzen naar Studiamigo|u. De begeleidende taaldocenten komen zelf aan het woord.

Workshop E2

NVT+: Een betere overgang naar een Nederlandstalige vervolgstudie

Workshopgever: Petra Roël (Nederland)

20:30 – 21:30 (Nederland), 15:30 – 16:30 (ABC-eilanden)

Op de Caribische eilanden leren leerlingen op school het Nederlands als een Vreemde Taal. In de praktijk blijkt de overstap van de eilanden naar Nederlandstalig vervolgonderwijs vaak nog een grote stap, zowel talig als qua cultuur en studievaardigheden. Om deze overgang makkelijker te maken heeft Bureau NVT (i.o.v. de Taalunie) een gratis lespakket ontwikkeld, voor gebruik in de hogere klassen van het middelbaar onderwijs. In deze workshop krijgt u op een praktische manier inzage in de inhoud, achtergrond en opbouw van het materiaal en wordt geïllustreerd hoe u met het materiaal kunt werken.

Workshop F2

Elke taal is een vreemde taal

Workshopgever: Marjan de Visser – Lemstra (Curaçao)

22:00 – 23:00 (Nederland), 17:00 – 18:00 (ABC-eilanden)

“Wat nu als Nederlands niet de moedertaal is van je leerlingen? Wat als je lesgeeft in de meertalige context van het Caribisch gebied? Wat kun jij doen om leerlingen naar het gewenste niveau te brengen? Een schets van de realiteit van alledag van onderwijs in het Caribisch gebied waar leerlingen vaak les krijgen in een taal die niet hun moedertaal is. Waar kun jij het verschil maken? Een workshop over taal en taalonderwijs in het Caribisch gebied.”

ACTIE Levende Talen Papiaments!

De eerste 5 aanmelders uit de ABC-eilanden die nog geen lid zijn van Levende Talen Papiaments krijgen 50% van de betaalde congreskosten teruggestort.

Wie kunnen er deelnemen aan de actie? Degenen die nog GEEN LID zijn bij het inschrijven voor het congres en die:

1. zich bij het aanmelden als nieuwe lid, aangegeven hebben lid te willen worden van “Papiaments” als eerste sectie,
2. zich ingeschreven hebben voor workshop(s) B22, C4, D3, E2 en/of F2,
3. zich aangemeld hebben als “lid Caribisch gebied”, én
4. de lidmaatschap van €75 (voor “lid Caribisch gebied”) betaald hebben

Voldoe je aan alle 4 van bovenstaande voorwaarden en wil je meedoen aan de actie? Mail dan je inschrijf- én betaalbewijs zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 19 november naar papiaments@levendetalen.nl.