Persoonlijk Personal 
Naam Margriet Maria Leest

Geboortedatum 24 april 1963

Geboorteplaats Oranjestad, Aruba

Nomber Margriet Maria Leest

Fecha di nacemento 24 april 1963

Lugar natal Oranjestad, Aruba

Kinderfoto Margriet Leest

Persoonlijke feiten/Aruba Factonan personal/Aruba
Familie :

2 zussen en 1 broer wonend op Aruba. Ik ben de” jongste” onder hen.

Mijn 2 neven en 3 nichten wonend op Aruba en 1 neef voorlopig nog in Nederland.

Bezochte scholen:

St Aloysiusschool te Noord, 

Mon Plaisir College en Colegio Arubano

Hobby’s :

Zwemmen, in zwembad van hotels en open water. 

Wandelend het eiland verkennen met vrienden. 

Lezen over geschiedenis van de Caribische eilanden en in de rest van de wereld

Familie:

2 zussen en 1 broer wonend op Aruba. Ik ben de” jongste” onder hen.

Mijn 2 neven en 3 nichten wonend op Aruba en 1 neef voorlopig nog in Nederland.

Bezochte scholen :

St Aloysiusschool te Noord, 

Mon Plaisir College en Colegio Arubano

Hobby’s :

Zwemmen, in zwembad van hotels en open water. 

Wandelend het eiland verkennen met vrienden. 

Lezen over geschiedenis van de Caribische eilanden en in de rest van de wereld.

Persoonlijke feiten/Nederland Factonan personal/Hulanda
Familie :

3 volwassen zonen : 

Nigel, Neville en Neal

Beroep/activiteiten :

Adviseur/Trainer, 

Docent Engels, 

Coördinator Internationalisering voor het onderwijs, 

Gemeenteraadslid voor GroenLinks in Zwolle, vanaf 2018, 

Sinds maart 2022 voorzitter Levende Talen Papiaments

Famia :

3 jiunan homber /adulto :

Nigel, Neville i Neal

Profesion/actividadnan :

Avisor/trainer, 

Docente Ingles, 

Coordinador projecto Internacional pa enseñanza 

Miembro concejal pa GroenLinks na Zwolle, desde 2018,

Desde maart 2022 presidente di Levende Talen Papiamento/u

Portretfoto van Margriet Leest

Geschiedenis
Geboren en getogen te Noord op Aruba. Door mijn ouders (wijlen) Tommy en Reineta, familie en vrienden en bezochte scholen heb ik me op verschillende gebieden ontwikkeld. Maar vooral het zwemmen in zee, 3 tot 4x in de week, vaste routine. 

Studie 

Na het voltooien van mijn HAVO in 1983, ging ik als beursaal naar Nederland.

In Zwolle heb ik mijn studie voor docent Engels en Nederlands gevolgd. Hierna heb ik ook een bijstudie Caribbean/West Indian and African Literature gevolgd in York (UK). 

Vanaf 1988 heb ik gewerkt als docent Engels, eerst in het voortgezet onderwijs daarna in het mbo. Naast docent Engels heb ik ook taken als decaan, projectleider en coördinator Internationalisering uitgevoerd. Voor deze laatste heb ik 2 internationale projecten gecoordineerd: Freestyle Montessori on the Job Learning (FROJOL) en Blended Programme (BP). Sinds april 2022 werk ik als adviseur/trainer.

Politiek

Ik ben opgegroeid met een vader die politicus was. Vanuit Nederland bleef politiek op de eilanden volgen en maakte ik me meer bekend met die in Nederland door het volgen van cursussen. In 2009 werd ik lid van GroenLinks en werd actiever in Zwolle. Bij de gemeenteraadsverkiezing van 2010 werd ik burgerraadslid. Daar ik mijn werk, coordinatie van internationale projecten en politiek niet kon combineren heb ik niet de gehele periode uitgezeten maar  heb ik van dichtbij enorm veel geleerd van gemeentepolitiek. En dit maakte me erg enthousiast om weereens, na oplevering van mijn laatste internationale project, me weer actiever op gemeente politiek te richten. Dit heb ik vanaf 2016 weer gedaan en gekandidateerd voor de Gemeenteraadsverkiezing van 2018 en 2022:beide met positief resultaat voor GroenLinks en voor mij. 

In 2022 werd ik door mij partij ook voorgedragen als Beste Raadslid van het jaar. Deze verrassing vond ik erg bijzonder en ik voelde me erg vereerd.

Nasi i lanta na Noord, Aruba. Dor di mi defunto mayornan Tommy i Reineta, tur otronan envolvi I mi skolnan cumi a bishita mi a desaroya mi mes ariba diferente tereno. Pero landamento den laman tabata un rutina vast, pa 3 of 4x pa siman. Mi tabata e unico den mi famia cu tabata stima esaki.

Estudio 

Despues di termina HAVO den 1983 ma biaha como bursal pa Hulanda. Na Zwolle ma studia pa docente Ingles i Hulandes. Despues di esaki ma hasi un estudio extra over di literatura den Caribbean/West Indian I di Africano na York (UK).

Desde 1988 mi a traha como docente Ingles, prome den educacion avanza i despues den mbo. Ademas di docente mi a traha tambe como dean, lider di projecto i coordinador di Internationalisacion pa skol i di 2 projectonan internacional: Freestyle Montessori on the Job Learning (FROJOL) en Blended Programme (BP). Desde April 2022 mi ta traha como avisor/trainer. 

Politiek

Ma lanta cu mi tata politico. Desde Hulanda mi a sigui politik ariba e islanan i mi a hasi mi mes conoci cu esun di Hulanda dor di bai cursonan ariba esaki. Den 2009 mi a bira miembro di GroenLinks i a bira mas activo den Zwolle. Na e eleccion di 2010 mi a bira burgerraadslid. Dor cu mi por a combina mi trabow, coordinacion di projectonan internacional i politik mi no a termina e periodo pero ma sinja masha hopi mes di politik municipal. Mi a keda den politik pero no mucho activo dor mi tabata hopi den exterior. Despues di a termina i entrega e di dos projecto internacional mi a bira mas activo atrobe. I di 2016 pa awor mi a kandidami pa Eleccion Municipal di 2018 i 2022 cu bon resultado pa GroenLinks Zwolle i pami personal. Den 2022 mi fractie a nombrami pa Miho Concejal di Anja. Esaki tabata un sorpresa i honor grandi.

Margriet Leest in Kunstmuseum Den Haag

Hobby’s
Lezen: ik lees nog steeds veel over Caribbean/West Indian Literature, African Literature maar zeker ook van andere landen. Ik lees vooral om de kennis van de (ontstaans)geschiedenis, cultuur(emancipatie) en het (alledaagse) leven in andere landen.  

Wandelen: heerlijk om even kou of warmte te voelen tijdens wandelen. Even buiten de muren van het huis of van het werk. Me even vrij voelen in de natuur en mensen ontmoeten. 

Ontmoetingen: ik hou ervan mensen te bezoeken, zien en spreken. Soms tijdens wandelingen spreek je iemand spontaan aan. Ik geniet van deze gesprekken. Ondanks werkdrukte, probeer ik familie en vrienden regelmatig te spreken en te zien.

Museabezoek: ik vind het niet fijn om schilderijen aan de muren in mijn huis te hebben maar ik geniet volop van bezoeken aan musea. 

Extra: Ik vind het erg leuk om elk halfjaar een verandering van montuur van bril en/of kapsel aan te nemen. Op foto’s kan ik dan de verschillende ‘looks’ terugzien.

Mijn TOPhobby blijft het zien, spreken en omhelzen van mijn zonen en hun partners.

Lesamento: te ainda mi ta gusta lesa over di Caribbean/West Indian, African pero sigur tambe di otro partinan di mundo. Mi ta lesa vooral pa e conocimento di e historia, cultura i con e bida di cada dia ta den otro paisnan.

Paseos: den friew of calor. Un rato pafo di e murajanan di cas of trabow pa sintimi mas liber den naturalesa i pa topa hende.

Encuentro: mi gusta bishita, mira I papia cu hende. Tin ora den paseo bo ta cunsa papia cu personas I e combersacionan aki ta asina bunita di contenido, visto ariba diferente topiconan.

Aunke mi trabownan ta exigi hopi dimi tempo mi ta zorg pa encuentro regularmente cu famia i amigonan.

Bishita na museo: mi no gusta di tin cuadros na muraja den mi cas pero si mi goza di bishita museo i aprecia arte den tur forma.

Extra: Un algo mi ta hasi 2x pa anja ta cambio di montura di bril i/of di mi kapsel. Despues di tempo ta leuk pa wak e diferente ‘looks’ ariba foto’s.

Mi TOPhobby ta keda pa wak, combersa i braza mi juinan i nan partners.